O nama

Predstavljamo Vam vinariju „Vinum”

Podrum vina Lodi

 

Selo Feketić su osnovali kumani reformatske vere koji su se iz istočne Mađarske ovde doselili 1785. godine. Naselje se nalazi u srcu Bačke na krajnjim ograncima visoravni Telečka koju preseca potok Krivaja. Ima više od četiri hiljade stanovnika i nadaleko je poznato po čuvenoj crnoj višnji i po svojim vinogradima i vinima.
    Nastavljajući tradiciju predaka Miklos Lodi se sa svojom porodicom, posle skoro dvadeset godina provedenih u Švajcarskoj, prihvatio podizanja vinograda. Novac koji je porodica zaradila i uštedela u Švajcarskoj uložila je ovde u ovoj državi u jednom teškom i neobičnom vremenu.
 

Vinarstvo 

Izgradnja podruma poverena je građevinskom preduzetniku iz Temerina Mesaroš Maćašu i podrum je izgrađen 1998. godine. Zgrada jedugačka više od 40 metara i sastoji se od sledećih prostorija:
-    podzemni podrum sa svodom gde u hrastovim buradima odležava crno vino,
-    podrum spušten dopola u zemlju za vrenje šire i smeštaj vina u rezervoarima,
-    ostava za vino gde se vrši fermentacija izdrobljenog zrnevlja grožđa,
-    poslovna prostorija gde se vrši prodaja vina,
-    kancelarija, garderoba, umivaonica,
-    prostorija za kominu – ovde se vrši fermentacija dropa i voćne kaše,
-    pecara – za destilaciju rakije od grožđa i raznog voća,
-    pagoda – služi za organizovanje degustacija vina i primanje gostiju kada je lepo vreme.
-    sala za degustaciju vina – koriste se za degustaciju vina, održvanje veceri, organizovanje poslovnih ili drugih svecanih  skupova do 42 osoba. Sala poseduje kuhinju i dva moderna toaleta. Poseduje jedinstveni, rustikalni stil, opremljena je nameštajem od teškog drveta, greje se kaljevim pecim, a leti se hladi klima uredajem.

Vinarija je snabdevena hidrauličnom presom za grožđe od 1,2 tone, mašinom za skidanje zrna i drobljenje grožđa, raznim pumpama, filterima, mašinama za flaširanje, stavljanje običnih i krunskih čepova, za flaširanje flaša sa zavojem, stavljanje etiketa, rezervoarima  od ukupno 40 hiljada litara, posudama za fermentaciju od ukupno 30 hiljada litara i više hrastovih buradi.
Iza vinarije se proteže voćnjak sa kajsijama, a pored njega jedan lep reprezentativni vinograd sa bunarom – podseća na stara vremena.
Vinarija je otvorena od 8 – 19 sati svakog dana sem nedelje. Svakog srdačno očekujemo na degustaciju vina i obilazak vinskog podruma.
 

Vinogradarstvo

1997. godine zasadili smo 2 ha vinograda na brežuljku pored potoka Krivaja,
2000. godine proširili smo vinograd za još jedan hektar,
2004. godine smo zasadili još 0,6 ha,
2008. godine smo završili reprezentativni vinograd pored podruma.
2012.godine, pored podruma  u oglednom vinogradu zasadeno je 4500 cokota šardonea i 1500 cokota merloa.

Gajimo ukupno 14 hiljada čokota grožđa. Rastojanje između redova je 2,9 metara, a uzgoj je visok,  jednoručni Moser. Zemlju obrađujemo mašinama, dok se radovi oko loze vrše ručno, što zahteva mnogo truda i ljudskih ruku. Protiv bolesti loza koristimo hemijska kontakt sredstva ili ona koja se apsorbuju, kao i zaštitno zimsko prskanje.
Nikakvo  hemijsko sredstvo ne koristimo za uništavanje korova da bi na taj način zaštitili okolinu.
Vinograd se pored podruma obrađuje na tradicionalni način kao što se vidi i na fotografijama.
U našim vinogradima se mogu naći sledeće sorte grožđa:
Bela grožđa – italijanski rizling
-    rajnski rizling
-    župljanka.
-    šardone
Crna grožđa:
-    frankovka,
-    merlot,
-    cabernet sauvignon.
Berba grožđa se vrši ručno i to su nam najznačajniji dani u godini. Pored radnika pomažu nam prijatelji i rođaci, a svršetak berbe proslavljamo tradicionalni uz ovčiji paprikaš i pijuckanje vina.

Naša vina 

Naša vina se mogu kupiti u bocama od 0,75 l i 1 l i na točenje.
Primamo unapred narudžbine za svadbe, krštenja i druga slavlja. Preduzeća i privatna lica mogu naručiti vino za posebne prilike ili za poklon i da na njih stave svoje etikete. Prihvatamo i organizovane posete podrumu i degustacije vina uz prethodni dogovor.
Sa svojim vinima se redovno pojavljujemo na međunarodnom takmičenju vina u Temerinu, na međunarodnom sajmu u Novom Sadu, a izlagali smo i u Budimpešti u Kući mađarskih vina. Na takmičenjima i izložbama dobili smo više priznanja.