Rólunk

Bemutatjuk a „Vinum” – Lódi féle pincészetet

Podrum vina Lodi

 

Bácsfeketehegyet a Nagykunságból 1785-ben ide telepedett református vallású kunok alapították. A falu Bácska szívében, a telecskai dombok utolsó nyúlványain, a Bara patakkal átszelvén, helyezkedik el. Ez a több mint négyezer lakosú falu messze földön híres a fekete meggyéről és szőlőjéről-borairól.

 

Őseink hagyományát folytatva, Lódi Miklós és családja, mintegy húsz évi svájci tartózkodás után, szőlőtelepítésre vállalkozott. Egy nem egyszerű időben és egy nem egyszerű országban a Svájcban megkeresett és megtakarított pénzét fektette be ide a család.

 

Pincészet 

A pince 1998-ban építtetett Mészáros Mátyás, temerini építésvállalkozó által. Az épület több mint 40 m. hosszúságú és a következő helységekből tevődik össze.

-   boltíves, földalatti pince, a borok tölgyfahordóban való érlelésére,
-   félig földbe sülyesztett pince, a must forrására és a borok tartályokban való tárolására
-   boroskamra, ahol a zúzott piros szőlő erjesztése történik,
-   üzlethelység – innen történik a borok eladása,
-   irodahelység, öltöző, mosdók,
-   cefreház – itt történik a törköly- és gyümölcscefrék kierjedése,
-   pálinkafőző – törköly, szőlő és különféle gyümölcspálinkák főzésére,
-   pagoda – szép időben borkóstolók megrendezésére és vendégek fogadására szolgál.
-   borkóstoló terem – borkóstolók, vacsorák, üzleti találkozók és egyéb rendezvények megtartására, 42 személyt befogadó helység, konyhával és két modern mosdóval ellátva. Stílusa egyedi, berendezése nehéz fából készült, cserépkályhával van futve, nyáron pedig hutheto.

A pincészet el van látva egy 1,2 tonnás, hidraulikus lappréssel, szőlőbogyózó- és zúzóval, különféle szivattyúkkal, lapszűrővel, palackozóval, dugózóval, koronazáróval, kupakozóval, címkézővel, mintegy 40 ezer liternyi tartállyal, mintegy 30 ezer liternyi erjesztő edénnyel és több tölgyfahordóval.

A pincészet mögötti területen egy  kajszibarack gyümölcsös található, mellette pedig egy látványszőlőskert kúttal – idézve a régi időket

A pincészet reggel 8-tól este 19 óráig tart nyitva minden napon, vasárnap kivételével.

Mindenkit szeretettel várunk borkóstolásra és pincelátogatásra.

 

Szőlészet

1997-ben telepítettünk a Bara-patak partja mellett található dombháton 2 ha szőlőt.

2000-ben ezt bővítettük  egy újabb hektárral.

2004-ben telepítettünk ezek mellé 0,6 hektár szőlőt.

2008-ban  elkészült a pince melletti látványszőlészet.

2012-ben a pincészet melletti területen a látványszolészetet bovítettük 4500 toke chardonnay-val és 1500 toke merlot-val.

Összesen mintegy 14 ezer szőlőtőkét gondozunk. A sorok közötti távolság 2,9 m, a művelési mód magas, szálvesszős, egykaros Moser. A talajmegmunkálást géppel végezzük, míg a szőlőápolást csakis kézzel, ami igen sok emberi erőt igényel. A szőlő betegségei ellen felszívódó és kontakt vegyszerekkel védekezünk, téli, lemosó permetezést is alkalmazva.

Gyomirtót nem használunk, ezzel is óva környezetünket.

A pince melletti szőlőskert hagyományos bakművelésű, mint ahogyan a képeken is látható.

A szőlőskertjeinkben megtalálhatók a következő szőlőfajták:

- fehér szőlők
- olasz rizling,
- rajnai rizling,
- župljanka,
- piros szőlők
- kékfrankos,
- cabernet sauvignon,
- merlot.
- chardonnay

A szüretelést is kézzel végezzük, ezek az év legjelesebb napjai. A munkások mellett segítenek még a barátaink és  rokonaink is, a szüret befejezését pedig megünnepeljük, hagyományosan, birkapaprikás és borozgatás mellett.

 

Boraink

 

Borainkat megvásárolhatják 0,75 lit és 1 lit palackozásban, azon kívül csapolva is elvihetők. Szívesen fogadunk előzetes megrendeléseket lakodalmakra, keresztelőkre és más ünnepségekre. Vállalkozások és magánszemélyek  rendelhetnek nálunk bort, amelyet aztán saját címkével látnak el ajándékként vagy pedig különleges alkalmakra. Szervezett, csoportos pincelátogatást és borkóstolást is vállalunk, előzetes egyeztetés után.

Borainkkal megjelenünk rendszeresen, többek között a temerini nemzetközi borversenyen, az újvidéki nemzetközi vásáron és a mitrovicai borkiállításon,  de állítottunk már ki Budapesten  a Magyar borok házában is. Több elismerésben is részesültünk, akár versenyeken,  akár kiállításokon.